Bævreasp

16. Bævreasp

Bævreaspen er et mellemstort træ, som kan blive omkring 25-30 m højt og en halv meter bred. Hvis træet vokser på en mager jord bliver det kun omkring 8-15 m højt.
Men i Polen kan de blive helt op til 40 meter høje.
Bævreaspen er et af de træer, der har været længst tid i Danmark. Det er også et af Skandinaviens (de nordlige lande) ældste skov træer. Bævreaspen findes mest i Midt og Nordjylland. Den vokser over hele Europa og Sibirien, og mod nord har den spredt sig over polargrænsen.
Bævreaspen kræver meget lys, for at vokse.


Barken og stammen
I starten er barken gulbrun og blank, senere bliver den mere mat, gulgrå og kedelig.
Det er kun de ældste træer der får skorpe (en slags bark).
Den har knopper som er brune, blanke og spidse.

Blade
Bladene er næsten cirkelrunde med takker, og med lange stilke. Oversiden af bladet er grøn, undersiden har en blågrøn farve.
Når træet bliver ældre, bliver bladene også mere gullige at se på. Bladene er 3-6cm lange. Bladene springer ud i maj og det nye skud er hjerteformet.


Hvis du nærmer dig en bævreasp, kan du høre bladene som rasler ved det mindste vindpust.
Bladene er omkring 3-7 cm. i diameter

Blomst:
Blomsterne sidder i lange hængende klaser(rakler), lidt ligesom vindruer. Han-blomsterne er 5-10 cm lange og helt fyldt med grå hår.
Hun-blomsterne hænger i røde hun-rakler som kan blive op til 16 cm lange. Der er pollen på bævreaspens blomster, vinden hjælper med til at føre det rundt. Der er både hun og han blomster. Blomsterstøvet fra hannen bæres af vinden over til hunnen, som så bliver ” befrugtet”. Blomstringstiden er marts til april.

Frugt:
Bævreaspens frugter kan blive op til 10 til 16 cm og er lange og glatte kapsler. Hvis en kapsel skilles ad finder du en masse små frø inden i.

Økologi:
Bævreaspen er et gammelt træ i Danmark og der er rigtig mange små og store dyr, svampe, planter og larver som lever ved og af bævreaspen.
Spætten er en fugl der godt kan lide at hakke redehuller i det bløde træ.

Hvad kan bævreasp bruges til:
I 1972 stoppede vi med at lave tændstikker i Danmark, nu laves de i Sverige.
Vi bruger også bævreaspen til brænde, papir, spånplader og små ting som spånkurve.
Bævreaspen er også blevet brugt til værktøj og redskaber som skulle være lette at bære.