Meget af det plast vi bruger kan genbruges. Det gælder især flasker til sodavand, øl og vand, hvor der er pant på. For at få endnu flere til at aflevere flaskerne blev panten forhøjet den 1. april 2010.
Også plast, der ikke er pantmærker på kan genbruges. For at det kan genbruges skal det sorteres ordentligt så forskellige plasttyper ikke bliver blandet sammen. Derfor har man lavet nogle plastkoder. Læs mere her om: plastkoder.
Når plasten bliver sorteret rigtigt kan den afleveres på genbrugspladsen. Herfra kommer den videre til fabrikker hvor den knuses til små stykker og smeltes om (hvis det er termoplast) og genbruges til mange forskellige nye ting af plast. Det kan blive til fyld i tøjbamser, havemøbler eller fleecetrøjer.
Hvis plasten bare smides i vores natur tager det lang tid, før den forsvinder. Fx tager det 500 år for en plastflaske at forsvinde.
I Danmark bliver det meste plast bare brændt. Fordi plast er lavet af olie brænder det godt og giver meget energi. Men røgen kan forurene vores miljø – blandt andet med CO2.
Vi kan spare på verdens olie ved at genbruge plast, fordi plast er lavet af olie og fordi, der bliver brugt meget energi (olie) til at producere plast.
Det nye er, at man kan lave plast af rester fra produktion af mad. – læs her mere om bioplast.
Der er også nye tanker om, at man skal lave alle produkter, så de skal kunne genbruges 100 %. Det hedder fra vugge til vugge.