Vi har taget ca. 250 ml sødmælk og opvarmet med en bunsenbrænder til 60 grader. Derefter tilsatte vi en spsk. eddike. Efter at vi havde rørt rundt blev det til klumper, som vi kunne forme.
Teorien bag
Mælk består af proteiner, fedtpartikler og kalcium, som bruges til opbyggelsen af knogler. Proteinet i mælk kaldes kasein, kasein bryder lyset og derfor opfatter vi mælken som hvidlig.
Kaseinmolekyler er negativt ladede, hvilket vil sige, at de frastøder hinanden. Mælk har normalt en ph-værdi på 7 (neutralt), men når vi tilsætter eddike bliver vores balnding under 7.
Det gør, at kaseinpartiklerne bliver neutralt ladet og tiltrækker hinanden. Når de bindes sammen bliver de til polymerer, altså lange kæder og det er derfor, det bliver til klumper. Det bliver i øvrigt også til plastik, hærdeplast egentligt, da det ikke kan laves om.
Denne proces bruges i dag til at lave oste, yougurt og andre syrnede mælkeprodukter.